Oliebehandling af gulve

Sådan oliebehandles et gulv


Et gulv er en levende flade, der afspejler det liv, der leves i boligen. Det kan ikke undgås, at der kommer mærker, ridser og pletter på gulvet, når det bliver brugt. Derfor kan det blive nødvendigt at friske det op med en afslibning, når gulvet ikke er pænt mere.

Efter afslibningen skal gulvet behandles for at være modstandsdygtigt overfor smuds og mærker. En af de flotteste og meget slidstærke muligheder er at oliebehandle gulvet. Her beskriver vi, hvordan du selv kan gøre det.

Få et tilbud på gulvafslibning, gulvafhøvling eller gulvbehandling.

Klargør rummet


Du kan selv både stå for at slibe dit gulv og oliebehandle det. Et vigtigt step er at klargøre rummet.

Det er vigtigt, at du flytter alle møbler og andet inventar ud af det rum, hvor gulvet skal slibes. Dernæst skal alle døråbninger dækkes af, ellers har du støv i hele boligen. Det støver nemlig meget at slibe et gulv. Du skal også være opmærksom på, om der er søm og skruer, der skal dykkes eller skrues ned i gulvet, så de ikke ødelægger slibepapiret. Det er en god ide at klargøre rummet, inden du lejer maskinerne, da du betaler per time.

Leje af maskiner

Det er vigtigt, at du sørger for at få lejet noget godt udstyr – blandt andet gulvslibemaskine, kantsliber, slibepapir med forskellige korn, afdækningsplast – så du har det hele ved hånden og ikke skal afbryde arbejdet unødigt. Du kan leje maskinerne i de fleste byggemarkeder eller hos os og få vejledning med i prisen.

Du skal over gulvet mindst tre gange. Først med et groft slibepapir, dernæst med et mellem-groft slibepapir og sidst med et fint slibepapir, så du ender med en glat, fin og ren gulvflade. Spørg i byggemarkedet, hvilke korn slibepapiret skal have.

Ønsker du ikke selv at stå for gulvafslibningen, så kontakt os meget gerne for et godt tilbud.

Efterbehandling

Når du har slebet gulvet skal det efterbehandles. Det er meget oppe i tiden at alle gulve skal lakeres, fordi det er det letteste i hverdagen. Vi mener dog at oliebehandlede gulve er en bedre løsning. Det er en meget slidstærk efterbehandling og modsat et lakeret gulv bliver det bare flottere og flottere med årene.

Olien skal masseres ned i gulvet, og er det et mindre rum under 15 m2, kan du gøre det i hånden. Er det et større rum, skal du leje en poleremaskine. Det er meget vigtigt at gulvfladen er helt jævn og ren, inden du hælder olien på. Brug eventuelt et trærensemiddel til en ekstra rengøring og lad derefter gulvet tørre fuldstændigt (ved 20 grader tager det mindst 8 timer).

Oliering – håndkraft

Du skal bruge en gummiskraber (oliebestandig), en skuresvamp med et håndtag og bomuldsklude (OBS! De klude, der har været anvendt kan selvantænde, så vær omhyggelig med, hvad du gør med dem efter brug.).

Med gummiskraberen fordeles olien på 5 m2 ad gangen. Oliens rækkeevne kommer an på træsorten.

Som hovedregel kan man regne med at olien skal ligge 15 minutter for at suge helt ned i gulvet. Hvis der viser sig pletter, der tørre hurtigere ud, skal der mere olie på.

Herefter skal fladen poleres. Det gøres med skuresvampen. Er der overskydende olie kan den fordeles ud over de næste m2 eller aftørres med bomuldsklude.

Efter en omhyggelig polering aftørres gulvet og proceduren gentages på de næste 5 m2. Når du er færdig må du ikke benytte gulvet i 24 timer. Olien er dog først hærdet helt, når der er gået 4-7 dage, så læg pap eller lignende ud (dog ikke plastisk), der hvor du skal gå.

Oliering – poleremaskine

Poleremaskinen har en stor skive, der roterer, og det er en god ide at sætte dig grundigt ind i, hvordan den styres, inden du går i gang. Det kan være nødvendigt at dække vægge, døre og paneler med plastik, så olien ikke stænker på fladerne. Man sætter såkaldte pads på maskinens roterende skive og det er dem, der polerer gulvet. Olieringen med poleremaskine foregår sådan her:

  • Hæld olien på det tørre, rene og måske nyslebne gulv
  • Brug poleremaskinen til at fordele olien. Bliv ved til gulvet fremstår blankt
  • Med en gummiskraber skrabes overskydende olie derhen, hvor gulvet suger mest og hurtigst
  • Anbring en gulvklud under en pad til polering og fold kludens hjørner op, inden maskinen sænkes
  • Efter nogle timer foretages en afsluttende polering. Den giver en rigtig flot finish

Husk at klude kan selvantænde